Reportáž Víkendu: I v jídelně závodní občas jídlo zavoní

V mateřské škole Sluníčko v Nižboru se před necelými třemi lety rozhodli zkusit experiment. Tradiční jídelníček, který do té doby sestavovaly kuchařky, svěřili do rukou molekulární genetičce a především propagátorce zdravého, moderního stravování Kamile Procházkové.

Paní Procházková začala vařit na mateřské dovolené, chtěla to nejlepší pro své děti, objevovala nové suroviny i recepty a došlo to tak daleko, že i napsala a vydala kuchařku. Tu si přečetla ředitelka nižborské mateřské školy Eva Horváthová a rozhodla se jídlo dětem naservírovat.

Recepty podle Kamily Procházkové jsou nápadité, zdravé a chutné a přitom se skládají ze všech potřebných živin, které by do sebe děti měly dostat.

Kuchařky si na radikální změnu chvíli zvykaly. Musely se učit, kde koupit vhodné potraviny, a i rodiče byli zprvu nedůvěřiví. Jak jídlo dětem zachutnalo, uvidíte v dnešním magazínu Víkend na TV Nova od 21.35 po skončení Ordinace v růžové zahradě.

A co dostávají děti dobrého?

Falafel s jogurtovou omáčkou a zeleninou

Skupina receptur: Luštěniny

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847461.jpg?d41d

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847456.jpg?d41d

Technologický postup:

Cizrnu den předem namočíme do studené vody. V den přípravy namočenou cizrnu slijeme, smícháme s cibulí, česnekem, posekanou opranou petrželí, římským kmínem a solí. Vše jemně semeleme nebo rozmixujeme. Hmotu necháme hodinu odležet v chladničce, hmota odležením ztuhne. Z hmoty tvarujeme bochánky tvaru karbanátků, skládáme je na olejem vymazaný plech a pečeme v troubě do zlatova (asi 45 minut). Pro menší počet strávníků vytvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu a usmažíme. Podáváme je s jogurtovým dresinkem, čerstvou zeleninou nakrájenou na dlouhé hranolky a s arabským pita chlebem. Jogurtový dresink: Smícháme jogurt, utřený česnek, sůl a citronovou šťávu.

Normandská dýňová polévka

Skupina receptur: Polévky

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847460.jpg?d41d

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847457.jpg?d41d

Technologický postup:

Dýňovou dužinu zbavíme semen a vláken, podle potřeby oloupeme (dýně hokkaido loupat netřeba, ostatní druhy dýní se loupat musí) a pokrájíme na kostky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Dýni společně s pórkem nakrájeným opečeme na másle. Žemle nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme. Polovinu opečených žemlí přidáme k dýni s pórkem, zalijeme vodou a vaříme do změknutí dýně. Pak hladce rozmixujeme, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek. Vmícháme smetanu, krátce provaříme. Při podávání polévku sypeme zbývající opečenou žemlí.

Anglická krémová hrášková polévka s mátou

Skupina receptur: Polévky

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847462.jpg?d41d

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847458.jpg?d41d

Technologický postup:

Cibuli nakrájíme na drobno. Z mouky a poloviny oleje upřipravíme světlou jíšku, rozředíme ji a provaříme. Pětinu hrášku oddělíme zatím stranou. Na druhé polovině oleje osmahneme cibulku do sklovita, pak přidáme zbývající 4/5 hrášku, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Ke konci vaření přidáme polovinu máty. Přilijeme mléko, provařenou jíšku a polévku hladce rozmixujeme. Opepříme a osolíme. Vsypeme odložený hrášek a vaříme 3 minuty. Na talíři zdobíme kopečkem smetany a zbývající posekanou mátou.

Kuře po provensálsku

Skupina receptur: Masitá jídla/Kuře

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847463.jpg?d41d

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2016/1847459.jpg?d41d

Vhodné přílohy: Celerové pyré, Čočka francouzská přílohová, Dýňové pyré, Kuskus, Přílohový zeleninový kuskus, Rýže

Technologický postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky a nasypeme do pekáče. Rajčata omyjeme, nakrájíme na měsíčky a přidáme k cibuli. očištěné porce kuřat osolíme, opepříme a posypeme provensálským kořením. Kůži potřeme lehce olejem. Naskládáme na zeleninu kůží navrch. Mezi maso nasypeme olivy a česnek nakrájený na plátky. Podlijeme rajskou šťávou a pečeme přiklopené 30 minut, pak odklopíjme a dopečeme do změknutí za občasného přelití vypečenou šťávou.

Author: Mediafax

Zprávy převzaté z agentury Mediafax. Aktuální dění sleduje tým 120 reportérů, editorů, fotografů a grafiků, kteří mají zkušenosti z tištěných i elektronických médií. Agentura Mediafax má také k dispozici vlastní síť regionálních zpravodajů na 24 místech České republiky.

Sdílet příspěvek