RECEPTY z rybízu! 4 TIPY, jak ho jednoduše využít v kuchyni!

Rybíz

Rybízová zmrzlina

• 100 g cukru

• 1 ks balení vanilkového cukru

• 30 ml medu

• 200 g červeného rybízu

• 250 ml smetany 33%

• 3 vejce

Rybíz očistěte a omyjte. Formu vyložte potravinářskou fólií. Žloutky smíchejte s medem a vanilkovým cukrem. Vše vyšlehejte ve vodní lázni do žluté pěny. Bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu. Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. Rybízový protlak vmíchejte do žloutkové pěny, poté opatrně vmíchejte sníh z bílků a šlehačku. Směs nalijte do formy, překryjte fólií a ponechejte v mrazáku ztuhnout do druhého dne.

Rybízová pochoutka s rumem, vanilkou a skořicí

• 1 kg červeného rybízu

• 600 g pískového cukru

• 1-2 vanilkové lusky

• 2-3 větší kusy celé skořice

• 2 lžíce rumu

• 2 sáčky kyseliny citrónové nebo šťáva ze 3 citrónů

Rybíz očistěte a omyjte. Dejte ho do nižšího kastrolu, přidejte celou skořici a vanilkové lusky. Pokud lusky nemáte, volte vanilkový cukr nebo esenci. Vařte asi 10 minut, než rybíz pustí šťávu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.

K zahuštění použijte kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu. Vyzkoušejte na talířku, zda směs tuhne. Nakonec přidejte rum podle chuti. Nechte chvilku usadit. Skořici ani vanilkové lusky nevyndávejte, báječně vám ovoní a okoření pochoutku, odstraňte je až při podávání.

Jogurt s karamelem a rybízem

• 1 a půl hrnku červeného rybízu

• 2 hrnky bílého jogurtu

• 1 citrón

• 1/4 lžičky skořice

• 3 lžíce krupicového cukru

V hrnci společně míchejte červený rybíz a lžíci cukru a zahřívejte na mírném ohni, dokud se z rybízu nezačne uvolňovat šťáva. Poté hrnec odstavte, z citrónu si nastrouhejte jeho kůru a smíchejte ji s rybízem. Ve vedlejší misce si mezitím rozmíchejte jogurt se skořicí.

Rybíz rozdělte do mističek, které jsou vhodné na použití do trouby. Na něj dejte ochucený jogurt a navrch nasypte zbývající cukr. Plné misky dejte na plech a v rozehřáté troubě s vrchním ohřevem ponechejte na 4 až 5 minut. Vrstva cukru na povrchu jogurtu jemně zezlátne. Dezert nechte vychladnout a uložte na 30 minut do lednice.


Domácí šťáva z černého rybízu

• 2 kg černého rybízu

• 1 l vody

• na 1 l šťávy 1/2 kg cukru

Ovoce pečlivě rozmačkejte a zalijete vodou. Tuto směs přiveďte k bodu varu. Odstavte a přeceďte přes plátno. Změřte množství takto získané šťávy, smíchejte s příslušným množstvím cukru a 5 minut povařte. Šťávu nalijte do čistých horkých sklenic.

Author: Mediafax

Zprávy převzaté z agentury Mediafax. Aktuální dění sleduje tým 120 reportérů, editorů, fotografů a grafiků, kteří mají zkušenosti z tištěných i elektronických médií. Agentura Mediafax má také k dispozici vlastní síť regionálních zpravodajů na 24 místech České republiky.

Sdílet příspěvek